Kirkko

Kirkkotie 1, 29810 Siikainen

Kirkko

Siikaisten kirkko on vuosina 1888-1889 rakennettu päätytornillinen, puurakenteinen ja ristivarsin varustettu pitkäkirkko. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä. Kirkon suunnitteli v.t. lääninarkkitehti K.V. Reinius ja rakennusmestarina toimi David Lönnrot. Istumapaikkoja kirkossa on noin 1 200. Kirkko on hautausmaan ympäröimä.

Kirkontornin ylin kerros on muodoltaan kahdeksankulmainen. Rakennuksen alttaripäädyssä on sakaristo, joka on runkohuonetta matalampi. Kirkon räystäiden alla on koristeellisia konsoleita. Julkisivu on pystylistoitettu. Kirkon alttaritaulu Ristiinnaulittu on Ilmari Launiksen vuonna 1911 maalaama.

Siikaisten edellinen kirkko paloi salaman iskettyä siihen. Nykyinen kirkko rakennettiin vuosina 1888–1889 vanhan kirkon paikalle puusta, joka saatiin pitäjän omista metsistä. Kirkon rakentaminen maksoi 68 000 silloista markkaa. Rahat saatiin lainalla sekä keräämällä maksu kaikilta ripillä käyneiltä. Kuluihin osallistuivat manttaaliosuutensa mukaan lisäksi myllyt, sahat sekä muut teollisuuslaitokset. Rakentamiseen joutuivat osallistumaan kaikki seurakunnan jäsenet yhdestä kolmeen päivän ajan.

5. toukuuta 1889 Merikarviankirkkoherra J. A. Forss apunaan Siikaisten pitäjän kirkkoherra K. J. E. Blombergh ja Ahlaisten pastori Fr. A. Wirberg vihkivät kirkon. Vihkimistilaisuudessa oli paikalla suunnilleen 2 000 ihmistä

Kirkossa on istumapaikkoja 1200 hengelle. Kirkko varataan viraston kautta, puh.  (02) 552 1050.

Kirkkotie 1, 29810 Siikainen

Messu

Messu kirkossa, Olavi Ervasti, Jari Tanskanen, kirkkokuoro. Messun jälkeen kirkkokahvit ja juhla tänä vuonna 60 vuotta täyttäville.

Kirkkotie 1, 29810 Siikainen

Sanajumalanpalvelus kirkossa, Matti Vähäkainu ja Jari Tanskanen.